Witaj, wielbicielu burrito!

Miło mi gościć Cię na moim blogu poświęconym burrito. To jedna z moich ulubionych potraw kuchni meksykańskiej i będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz ze sprawdzonych przeze mnie przepisów i porad. Znam wiele fajnych tricków, dzięki którym burrito zawsze będzie przepyszne. To dzięki tajnym składnikom, których odkrycie zajęło mi sporo czasu. Teraz wszyscy znajomi mówią, że burrito w moim wykonaniu to niebo w gębie!

środa, 10 lutego 2016

Idealna salsa doda smaku twojemu burrito


salsa do burrito
Czerwona fasola jest podstawą każdego burrito. Z tym sprzeczać się oczywiście nie będziemy. Nie wyobrażam sobie przecież dobrego burrito bez fasoli i mięsa. Tyle tylko, że takie połączenie jest strasznie sycące, a nie każdy lubi jeść tak dużo na raz. Zamiast więc zawijać tortillę farszem opartym o wspomniane składniki, warto przygotować pewien prosty dodatek, który na zawsze odmieni twoje postrzeganie idealnego burrito.


Salsa! Co to takiego? W niektórych opracowaniach możecie spotkać się również z pojęciem guacamole - pamiętajcie więc, że obu nazw możemy używać zamiennie. Salsa to meksykański sos, w którym pierwsze skrzypce tak naprawdę odgrywa awokado, bo to ten owoc nadaje charakterystycznego smaku. Jest to lekki i niesamowicie aromatyczny dodatek, który można stosować w burrito, enchiladas, tacos i właściwie każdej innej meksykańskiej potrawie. Sposobów przyrządzenia salsy jest sporo. Jeśli lubicie ostrą kuchnię, możecie dodać trochę papryczki chili lub habanero. Podobnie jest z czosnkiem czy cebulą - mogą występować, ale nie są czymś koniecznym. Poniżej przedstawię więc totalnie podstawowy przepis na guacamole bez żadnych dodatków. Kto chce, udoskonali go według własnych upodobań.

Salsa do burrito - przepis podstawowy

  • 2 owoce awokado
  • jeden pomidor
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie takiego guacamole jest banalnie proste. Zaczynamy od awokado, które po umyciu musimy obrać i wypestkować. Następnie przy pomocy widelca rozdrabniamy je, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie naszego pomidora. W tym celu kroimy go na drobne kawałki, uważając by do naszej salsy nie dostały się żadne pestki. I to w zasadzie wszystko - solimy i pieprzymy, aż uzyskamy zadowalający smak. Jeśli poszerzacie przepis o cebulę czy papryczkę chili, nie zapomnijcie ich drobno posiekać. Czosnek zalecam przepuścić przez prasę. Generalnie chodzi o to, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą salsę, która w naszym burrito zachowa się jak sos spajający farsz.

Jestem pewien, że gdy choć raz spróbujesz dodać guacamole do swojego burrito, będziesz to robić już zawsze. Szczególnie, że od razu można przyrządzić większą porcję, a niewykorzystana część świetnie nada się do wszystkiego, nawet jako samodzielna przekąska gdy zgłodniejesz.

Mała rada na koniec: jeśli masz pod ręką limonkę, wyciśnij trochę soku na gotowy sos. Będzie bardziej orzeźwiający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz