Czerwona fasola jest podstawą każdego burrito. Z tym sprzeczać się oczywiście nie będziemy. Nie wyobrażam sobie przecież dobrego burrito bez fasoli i mięsa. Tyle tylko, że takie połączenie jest strasznie sycące, a nie każdy lubi jeść tak dużo na raz. Zamiast więc zawijać tortillę farszem opartym o wspomniane składniki, warto przygotować pewien prosty dodatek, który na zawsze odmieni twoje postrzeganie idealnego burrito.
Salsa! Co to takiego? W niektórych opracowaniach możecie spotkać się również z pojęciem guacamole - pamiętajcie więc, że obu nazw możemy używać zamiennie. Salsa to meksykański sos, w którym pierwsze skrzypce tak naprawdę odgrywa awokado, bo to ten owoc nadaje charakterystycznego smaku. Jest to lekki i niesamowicie aromatyczny dodatek, który można stosować w burrito, enchiladas, tacos i właściwie każdej innej meksykańskiej potrawie. Sposobów przyrządzenia salsy jest sporo. Jeśli lubicie ostrą kuchnię, możecie dodać trochę papryczki chili lub habanero. Podobnie jest z czosnkiem czy cebulą - mogą występować, ale nie są czymś koniecznym. Poniżej przedstawię więc totalnie podstawowy przepis na guacamole bez żadnych dodatków. Kto chce, udoskonali go według własnych upodobań.
Salsa do burrito - przepis podstawowy
- 2 owoce awokado
- jeden pomidor
- sól i pieprz do smaku
Jestem pewien, że gdy choć raz spróbujesz dodać guacamole do swojego burrito, będziesz to robić już zawsze. Szczególnie, że od razu można przyrządzić większą porcję, a niewykorzystana część świetnie nada się do wszystkiego, nawet jako samodzielna przekąska gdy zgłodniejesz.
Mała rada na koniec: jeśli masz pod ręką limonkę, wyciśnij trochę soku na gotowy sos. Będzie bardziej orzeźwiający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz