Witaj, wielbicielu burrito!

Miło mi gościć Cię na moim blogu poświęconym burrito. To jedna z moich ulubionych potraw kuchni meksykańskiej i będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz ze sprawdzonych przeze mnie przepisów i porad. Znam wiele fajnych tricków, dzięki którym burrito zawsze będzie przepyszne. To dzięki tajnym składnikom, których odkrycie zajęło mi sporo czasu. Teraz wszyscy znajomi mówią, że burrito w moim wykonaniu to niebo w gębie!

poniedziałek, 15 lutego 2016

Zawijanie burrito krok po kroku

Osoby niezaznajomione z tematem mogą pomyśleć, że artykuł jest dla opornych, bo przecież zawijanie burrito to rzecz prosta i oczywista. No więc na wstępie wyjaśniam, że rozsmarowanie farszu i zwinięcie tortilli niczym naleśnik to nie jest zawijanie burrito! Po to piszę niniejszy tekst, aby pokazać w prosty i przystępny sposób, jak zawinąć burrito - tak, jak to się robi w Meksyku czy Stanach.


Zacznijmy od tego, że gotowe burrito powinno być zamknięte. Nie przypomina więc tortilli typu kebab, która u góry jest otwarta i można ją w ten sposób konsumować. Zaraz, zaraz... to skąd w takim razie te wszechobecne zdjęcia prawdziwego meksykańskiego burrito, na których wyraźnie widać smakowity farsz? Otóż moi drodzy na takich zdjęciach mamy burrito podane do jedzenia, czyli przekrojone na pół. Po zgrillowaniu kroimy naszą tortillę w połowie, aby rozkoszować się daniem i przy okazji zrobić dobre zdjęcie na Instagrama. Nie jest to jednak konieczne, możemy bowiem wgryźć się w burrito w naturalnej postaci, czyli właśnie zamknięte.

Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do działania.

krok 1
Krok 1
Jak widać na tej drobnej ilustracji, zaczynamy od ułożenia farszu na naszej tortilli. Nie rozprowadzajmy go po całej powierzchni placka, lecz nałóżmy niewielką ilość w dolnej części. Górny obszar musi być całkowicie pusty, aby podczas zawijania nasze nadzienie nie wypłynęło.
krok 2
Krok 2
W tym momencie zaginamy tortillę z lewej i z prawej strony. Uwaga! Kolejność ma znaczenie - jeśli najpierw zawiniemy dolną część placka, zwinięte burrito nie będzie tak solidne i podczas jedzenia zacznie nam się rozsypywać.
krok 3
Krok 3
Dopiero teraz przychodzi czas na dolną część, którą zaginamy układając nad warstwami bocznymi. W ten sposób podczas zwijania całość nam się pięknie zamknie, uniemożliwiając wydostanie się farszu z boku.
krok 4
Krok 4
Ostatnia rzecz do wykonania to oczywiście zwinięcie tortilli do końca. Na początku może ci to wychodzić niezręcznie, pomagaj sobie przytrzymując cały czas boczne części placka. W końcu nabierzesz wprawy. Pamiętaj też, by nie nakładać za dużo farszu, bo wówczas przy zwijaniu będzie on wypływał przez górną część.

Tym sposobem już wiesz, jak zwijać burrito które potem wystarczy zgrillować i zjeść. Zwróć uwagę, że jest to sposób zwijania charakterystyczny właśnie dla tej meksykańskiej potrawy. Inne dania typu enchiladas czy zwykła tortilla z mięsem wymagają innej techniki. Osobiście uważam, że ta opisana w tym artykule jest najwygodniejsza, a szczególnie pokochają ją osoby lubiące jeść burrito bez użycia sztućców. Jeśli będziesz postępować według czterech sprawdzonych kroków, masz pewność że farsz nie wyleci podczas jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz